Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: nieruchomości

Czy sprzedający musi zwrócić zaliczkę, jeśli wycofałem się z zakupu mieszkania?

Użytkownik anonimowy, 23.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Podpisałem z właścicielem lokalu umowę przedwstępną i wpłaciłem na jego konto tytułem zaliczki dziesięć tysięcy złotych. Po przemyśleniu sprawy uznałem, że jednak nie chcę kupować tej nieruchomości. Właściciel twierdzi, że nie zwróci mi pieniędzy, ponieważ zablokowałem mu możliwość sprzedaży mieszkania innym osobom przez dwa miesiące. Chciałbym wiedzieć, czy w świetle przepisów mam prawo żądać zwrotu całej kwoty. Moja sytuacja zależy od treści podpisanej umowy, ponieważ w polskim prawie zaliczka w przeciwieństwie do zadatku podlega zwrotowi przy niedojściu transakcji do skutku. Jeśli sprawa stanie się sporna, warto skonsultować się z adwokatem lub radcą prawnym, aby przeanalizował zapisy dokumentu.

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Zaliczka co do zasady podlega zwrotowi w przypadku niedojścia umowy do skutku, o ile umowa nie stanowi inaczej. Warto jednak dokładnie sprawdzić treść podpisanego dokumentu, aby upewnić się, czy wpłacona kwota nie została w nim określona jako zadatek.

W polskim prawie cywilnym zaliczka jest traktowana jako część ceny, która podlega zwrotowi, jeżeli umowa przyrzeczona nie zostanie zawarta. Oznacza to, że sprzedający nie ma podstawy prawnej do zatrzymania tych środków tylko z tytułu niedojścia transakcji do skutku, chyba że strony umówiły się inaczej w treści zawartej umowy przedwstępnej. Kluczowe jest zatem ustalenie, czy w dokumencie użyto sformułowania zaliczka, czy może zadatek. Zadatek ma charakter zabezpieczający i w razie niewykonania umowy przez kupującego, sprzedający może go zatrzymać. Jeśli w umowie użyto słowa zaliczka, sprzedający powinien zwrócić pieniądze, ponieważ nie doszło do wykonania świadczenia, na poczet którego została wpłacona. Należy jednak pamiętać, że każda umowa może zawierać indywidualne zapisy dotyczące kar umownych lub odszkodowań, które mogą wpływać na ostateczne rozliczenie stron. Jeśli sprzedający odmawia zwrotu środków, warto przeanalizować treść umowy pod kątem ewentualnych roszczeń odszkodowawczych. W przypadku sporu sądowego lub wątpliwości co do interpretacji zapisów umowy, zalecam konsultację z adwokatem lub radcą prawnym, który oceni dokumenty w Twojej sprawie.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 394 Kodeks cywilny
  • art. 405 Kodeks cywilny

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: nieruchomości