Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: odszkodowania

Kiedy przedawnia się roszczenie o odszkodowanie po wypadku samochodowym?

Użytkownik anonimowy, 19.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Prawie trzy lata temu zostałem potrącony na przejściu dla pieszych przez samochód osobowy. Doznałem wtedy złamania nogi i przez kilka miesięcy byłem na zwolnieniu lekarskim, ponosząc spore koszty rehabilitacji w wysokości około 15 000 złotych. Do tej pory nie zgłaszałem żadnych roszczeń do ubezpieczyciela sprawcy, bo skupiałem się na leczeniu i powrocie do pełnej sprawności. Sprawca został prawomocnie skazany wyrokiem karnym za spowodowanie wypadku, a od całego zdarzenia minęły dokładnie dwa lata i dziesięć miesięcy. Chciałbym dowiedzieć się, ile czasu zostało mi na zgłoszenie szkody i czy moje roszczenia nie uległy już przedawnieniu.

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Twoje roszczenia nie uległy przedawnieniu i masz jeszcze bardzo dużo czasu na ich zgłoszenie. Ponieważ sprawca wypadku został prawomocnie skazany wyrokiem karnym, termin przedawnienia wynosi aż 20 lat od dnia zdarzenia. Możesz domagać się od ubezpieczyciela sprawcy zarówno zwrotu kosztów leczenia, jak i zadośćuczynienia za doznaną krzywdę.

Twoje roszczenia nie są przedawnione. W standardowych sytuacjach związanych ze szkodami komunikacyjnymi termin przedawnienia wynosi trzy lata od momentu, w którym dowiedziałeś się o szkodzie i osobie zobowiązanej do jej naprawienia. Od Twojego wypadku minęły dwa lata i dziesięć miesięcy, więc nawet przy ogólnych zasadach termin ten jeszcze by nie upłynął.

W Twojej sprawie sytuacja prawna jest jednak znacznie korzystniejsza, ponieważ sprawca został prawomocnie skazany wyrokiem sądu karnego za spowodowanie wypadku, czyli za występek. Zgodnie z art. 442(1) § 2 Kodeksu cywilnego, jeżeli szkoda wynikła ze zbrodni lub występku, roszczenie o naprawienie szkody ulega przedawnieniu dopiero z upływem 20 lat od dnia popełnienia przestępstwa. Oznacza to, że masz 20 lat od daty potrącenia na dochodzenie wszelkich należności.

Ten wydłużony okres przedawnienia dotyczy również bezpośrednio ubezpieczyciela sprawcy z tytułu polisy OC. Zgodnie z art. 819 § 3 Kodeksu cywilnego, w wypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej roszczenie poszkodowanego do ubezpieczyciela przedawnia się z upływem terminu przewidzianego dla tego roszczenia w przepisach o czynach niedozwolonych. Towarzystwo ubezpieczeniowe nie może więc powołać się na upływ 3 lat.

W ramach roszczenia możesz domagać się nie tylko zwrotu poniesionych kosztów leczenia i rehabilitacji w kwocie około 15 000 złotych, ale także zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę fizyczną i psychiczną, zwrotu kosztów dojazdów do placówek medycznych czy wyrównania utraconych dochodów za okres zwolnienia lekarskiego. Zgłaszając szkodę, powinieneś przedstawić ubezpieczycielowi kopię dokumentacji medycznej, rachunki i faktury potwierdzające wydatki oraz odpis prawomocnego wyroku skazującego sprawcę.

Mimo że do upływu terminu przedawnienia pozostało jeszcze kilkanaście lat, nie warto zwlekać ze zgłoszeniem szkody, ponieważ im szybciej złożysz wniosek, tym szybciej otrzymasz wypłatę świadczeń. Jeśli ubezpieczyciel odmówi uznania roszczeń lub zaoferuje zaniżoną kwotę, zalecana jest konsultacja z adwokatem lub radcą prawnym, który pomoże profesjonalnie oszacować wysokość roszczeń i poprowadzić postępowanie.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 442(1) § 2 Kodeks cywilny
  • art. 819 § 3 Kodeks cywilny

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: odszkodowania