Pytanie: rozwody i prawo rodzinne
Jak zmusić byłego męża do wyprowadzki z mojego mieszkania po rozwodzie?
Użytkownik anonimowy, 12.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji
Pytanie: rozwody i prawo rodzinne
Użytkownik anonimowy, 12.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji
Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna
Po uprawomocnieniu się rozwodu wygasa prawo byłego małżonka do korzystania z Twojego lokalu, jednak samodzielna wymiana zamków lub wyrzucenie jego rzeczy jest niezgodne z prawem. Aby odzyskać wyłączne władanie lokalem, konieczne jest wezwanie go do opuszczenia lokalu, a w razie odmowy, skierowanie do sądu pozwu o eksmisję. Za okres zamieszkiwania bez tytułu prawnego możesz również żądać od niego wynagrodzenia za bezumowne korzystanie z mieszkania.
Z chwilą uprawomocnienia się wyroku rozwodowego były mąż utracił prawo do korzystania z Twojego mieszkania, które przysługiwało mu w trakcie trwania małżeństwa na podstawie przepisów Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Jako wyłączna właścicielka nieruchomości masz prawo żądać od osoby, która włada Twoją rzeczą bez tytułu prawnego, aby wydała Ci lokal. Wynika to wprost z art. 222 § 1 Kodeksu cywilnego.
Nie możesz jednak samodzielnie wymienić zamków, spakować rzeczy byłego męża ani odciąć mu dostępu do mieszkania. Polskie prawo chroni posiadanie lokalu niezależnie od tego, czy posiadacz ma do niego tytuł prawny. Naruszenie posiadania może skutkować wytoczeniem przez byłego męża powództwa o przywrócenie posiadania na podstawie art. 344 Kodeksu cywilnego, a w skrajnych przypadkach odpowiedzialnością karną za utrudnianie korzystania z lokalu mieszkalnego.
Pierwszym formalnym krokiem powinno być skierowanie do byłego męża pisemnego wezwania do dobrowolnego opuszczenia i opróżnienia lokalu w wyznaczonym terminie, na przykład 7 lub 14 dni. Pismo należy wysłać listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru lub wręczyć osobiście za pokwitowaniem odbioru. W tym samym piśmie możesz poinformować go, że za każdy miesiąc zajmowania lokalu bez tytułu prawnego naliczasz odszkodowanie za bezumowne korzystanie, odpowiadające stawce rynkowego czynszu najmu oraz kosztom opłat eksploatacyjnych.
Jeżeli były mąż nie wyprowadzi się w wyznaczonym terminie, kolejnym krokiem jest wniesienie do sądu rejonowego właściwego dla miejsca położenia nieruchomości pozwu o nakazanie opróżnienia, opuszczenia i wydania lokalu mieszkalnego, czyli pozwu o eksmisję. Opłata sądowa od takiego pozwu jest stała i wynosi 200 zł. W trakcie postępowania sąd będzie badał między innymi to, czy pozwanemu przysługuje uprawnienie do lokalu socjalnego z zasobów gminy.
Samo wymeldowanie administracyjne nie jest środkiem do pozbycia się lokatora. Zameldowanie stanowi jedynie potwierdzenie faktu pobytu i nie tworzy żadnych praw do lokalu, dlatego urząd gminy odmówi wymeldowania osoby, która faktycznie w lokalu jeszcze mieszka. Wymeldowania z urzędu można dokonać dopiero wtedy, gdy dana osoba rzeczywiście opuści mieszkanie i nie przebywa w nim na stałe.
Dopiero po uzyskaniu prawomocnego wyroku nakazującego eksmisję oraz klauzuli wykonalności możesz skierować sprawę do komornika sądowego, który jako jedyny organ ma uprawnienie do przymusowego wprowadzenia Cię w posiadanie lokalu. Ponieważ sprawy o eksmisję wiążą się ze sformalizowaną procedurą sądową i ewentualnym prawem do lokalu socjalnego, zalecam skonsultowanie pozwu z adwokatem lub radcą prawnym.
Podstawa prawna do sprawdzenia
Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.
Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.
Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.