Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: rozwody i prawo rodzinne

Czy muszę płacić alimenty, jeśli dziecko spędza ze mną połowę czasu?

Użytkownik anonimowy, 25.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Opiekuję się dzieckiem naprzemiennie z byłym partnerem, spędzając z nim dokładnie połowę miesiąca. Mimo to otrzymuję wezwania do płacenia alimentów na rzecz drugiego rodzica. Chciałbym wiedzieć, czy sąd bierze pod uwagę równy podział opieki przy ustalaniu obowiązku alimentacyjnego. Czy w takiej sytuacji nadal jestem zobowiązany do przekazywania pieniędzy, skoro ponoszę koszty utrzymania dziecka bezpośrednio podczas opieki? To jest ogólna informacja, a nie porada prawna, dlatego w razie sporu przed sądem zalecam konsultację z adwokatem lub radcą prawnym.

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Opieka naprzemienna nie zwalnia automatycznie z obowiązku alimentacyjnego, ponieważ sąd zawsze ocenia indywidualne koszty utrzymania dziecka oraz możliwości zarobkowe rodziców. Sąd bierze pod uwagę faktyczny podział czasu opieki, co może wpłynąć na wysokość zasądzonych świadczeń, ale nie wyklucza ich całkowicie.

W polskim prawie obowiązek alimentacyjny wynika z pokrewieństwa i ciąży na obojgu rodzicach. Sąd przy ustalaniu wysokości alimentów bierze pod uwagę usprawiedliwione potrzeby dziecka oraz możliwości zarobkowe i majątkowe każdego z rodziców. Fakt sprawowania opieki naprzemiennej jest istotną okolicznością, którą sąd uwzględnia przy ocenie zakresu świadczeń, jednak nie powoduje on automatycznego zniesienia obowiązku alimentacyjnego.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 133 § 1 Kodeks rodzinny i opiekuńczy
  • art. 135 § 1 Kodeks rodzinny i opiekuńczy

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: rozwody i prawo rodzinne