Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: prawo pracy

Czy mogę cofnąć porozumienie stron po tym, jak dowiedziałam się o ciąży?

Użytkownik anonimowy, 11.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Dwa tygodnie temu podpisałam z pracodawcą porozumienie stron o rozwiązaniu umowy o pracę z końcem bieżącego miesiąca. Kilka dni temu byłam u lekarza i okazało się, że jestem w siódmym tygodniu ciąży, o czym w dniu składania podpisu w ogóle nie wiedziałam. Bardzo zależy mi na zachowaniu zatrudnienia oraz uprawnień do świadczeń związanych z macierzyństwem. Czy w takiej sytuacji mogę uchylić się od skutków podpisanego porozumienia, jeśli pracodawca nie wyrazi dobrowolnej zgody na powrót do pracy?

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Tak, masz prawo uchylić się od skutków prawnych podpisanego porozumienia stron, powołując się na działanie pod wpływem błędu. Warunkiem jest wykazanie, że w chwili składania podpisu byłaś już w ciąży, lecz o tym nie wiedziałaś.

W polskim prawie pracy przyjmuje się, że pracownica, która w chwili zawierania porozumienia stron o rozwiązaniu umowy o pracę była w ciąży i o tym nie wiedziała, działała pod wpływem błędu co do stanu faktycznego. Gdybyś wiedziała o swoim stanie, z dużą dozą prawdopodobieństwa nie zrezygnowałabyś ze szczególnej ochrony przed zwolnieniem oraz z prawa do świadczeń macierzyńskich. Dzięki odpowiedniemu zastosowaniu przepisów Kodeksu cywilnego do stosunku pracy masz możliwość zniweczenia skutków takiego porozumienia.

Aby cofnąć skutki porozumienia, powinnaś złożyć pracodawcy pisemne oświadczenie o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu. W piśmie tym należy opisać sytuację, wskazać datę powzięcia wiedzy o ciąży oraz dołączyć zaświadczenie lekarskie potwierdzające stan ciąży i jej wiek. Z dokumentu medycznego musi jasno wynikać, że w dniu podpisywania porozumienia byłaś już w ciąży.

Przepisy przewidują, że uprawnienie do uchylenia się od skutków oświadczenia woli wygasa z upływem roku od dnia wykrycia błędu. W relacjach pracowniczych nie należy jednak zwlekać, dlatego pismo wraz z zaświadczeniem warto złożyć pracodawcy niezwłocznie, najlepiej za potwierdzeniem odbioru lub wysyłając je listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

Prawidłowe złożenie takiego oświadczenia powoduje, że porozumienie rozwiązujące umowę staje się nieważne od samego początku, a Twój stosunek pracy trwa nadal. Pracodawca ma wówczas obowiązek dalszego zatrudniania Cię na dotychczasowych warunkach oraz wypłaty wynagrodzenia, o ile zgłosisz gotowość do niezwłocznego podjęcia pracy.

Jeśli pracodawca nie uzna Twojego oświadczenia i odmówi dopuszczenia Cię do pracy, pozostanie Ci droga sądowa przed sądem pracy. W takiej sytuacji będziesz mogła wnieść pozew o ustalenie istnienia stosunku pracy lub o dopuszczenie do pracy. Ze względu na formalny charakter procedury oraz ewentualną konieczność sporu sądowego, warto rozważyć pilną konsultację z radcą prawnym lub adwokatem.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 84 § 1 i 2 Kodeks cywilny w związku z art. 300 Kodeksu pracy
  • art. 88 § 1 i 2 Kodeks cywilny w związku z art. 300 Kodeksu pracy
  • art. 177 Kodeks pracy

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: prawo pracy