Przejdź do treści
ZnanaKancelaria ZnanaKancelaria

Pytanie: prawo medyczne

Czy lekarz może przekazać informację o mojej chorobie członkom rodziny bez mojej zgody?

Użytkownik anonimowy, 25.10.2026 · pytanie przykładowe z typowej sytuacji

Leczę się od roku na przewlekłą chorobę, o której nie poinformowałem moich bliskich. Mój lekarz prowadzący poinformował moich rodziców o diagnozie podczas wspólnej wizyty, mimo że nie udzieliłem mu żadnego upoważnienia. Czuję, że moje prawo do prywatności zostało naruszone w sposób niedopuszczalny. Chciałbym wiedzieć, czy lekarz miał do tego prawo w świetle obowiązujących przepisów. Zastanawiam się, jakie kroki mogę podjąć w tej sprawie, aby wyciągnąć konsekwencje wobec placówki medycznej.

Odpowiada sztuczna inteligencja · ogólna informacja prawna

Ogólna informacja prawna

Lekarz ma obowiązek zachowania tajemnicy lekarskiej i co do zasady nie może udzielać informacji o stanie zdrowia osobom trzecim bez Twojej zgody. Wyjątki od tej zasady są ściśle określone w przepisach prawa i dotyczą głównie sytuacji zagrożenia życia lub zdrowia pacjenta.

Zgodnie z przepisami prawa pacjent ma prawo do zachowania w tajemnicy informacji z nim związanych, a lekarz jest zobowiązany do przestrzegania tajemnicy lekarskiej. Udzielenie informacji o Twoim stanie zdrowia osobom bliskim bez Twojego wyraźnego upoważnienia stanowi naruszenie tych zasad, chyba że zaistniały szczególne okoliczności przewidziane w ustawie. Taką okolicznością może być na przykład sytuacja, w której stan zdrowia pacjenta uniemożliwia mu wyrażenie zgody, a udzielenie informacji jest niezbędne do ochrony jego życia lub zdrowia.

Jeśli uważasz, że Twoje prawa zostały naruszone, możesz złożyć skargę do Rzecznika Praw Pacjenta, który zajmuje się badaniem naruszeń praw pacjenta w placówkach medycznych. Możesz również skierować sprawę do Okręgowego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej przy właściwej izbie lekarskiej, jeśli podejrzewasz przewinienie dyscyplinarne lekarza. W sprawach o naruszenie dóbr osobistych przysługuje Ci także droga cywilna przed sądem powszechnym.

Ocena, czy w Twoim konkretnym przypadku doszło do bezprawnego ujawnienia tajemnicy, zależy od szczegółowych okoliczności wizyty oraz dokumentacji medycznej. Jeśli planujesz podjąć kroki prawne przeciwko placówce medycznej, warto skonsultować się z adwokatem lub radcą prawnym, który przeanalizuje zgromadzony materiał dowodowy i oceni szanse na skuteczne dochodzenie roszczeń.

Podstawa prawna do sprawdzenia

  • art. 9 ust. 1 Ustawa o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta
  • art. 40 ust. 1 Ustawa o zawodach lekarza i lekarza dentysty

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja, nie prawnik. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy albo nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Odpowiedź nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji z pełnomocnikiem. Jeśli Twoja sprawa toczy się przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Odpowiedzi prawników (0)

Żaden prawnik nie odpowiedział jeszcze na to pytanie. Odpowiadać mogą adwokaci i radcy prawni z profilem w serwisie. Nie wiemy, czy i kiedy ktoś odpowie, więc jeśli sprawa jest pilna, skontaktuj się z prawnikiem bezpośrednio.

Jesteś adwokatem lub radcą prawnym? Z abonamentem na zarządzanie profilem odpowiadasz na pytania pod swoim nazwiskiem. Dowiedz się więcej.

Podobne pytania

Zadaj własne pytanie Prawnicy: prawo medyczne